A little bit of history… again
Bună! Ne-am întors să vă spunem povestea mai departe. Oare ce s-a întâmplat și cum am ajuns de la lacuri de unghii fabricate din ceară de albine la manichiurile sofisticate din prezent.
V-am făcut curioși?
După cum v-am povestit acum două săptămâni, undeva prin anul 3000 î.e.n chinezii au inventat formula unui lac de unghii din mă arabică, gelatină, ceară de albine, coloranți vegetali și albuș de ou. Au zdrobit petale de orhidee și de trandafir în diferite proporții, obținând nuanțe de la roz până la roșu. Partea mai puțin plăcută a fost că aplicarea acestui ”amestec” pe unghii dura ore întregi (uneori, chiar peste noapte) pentru a obține un efect pigmentat corespunzător.
În Europa decorarea unghiilor a fost ”modă” din Antichitate până în Evul Mediu Timpuriu (cunoscut sub numele de Dark Ages).
În Evul Mediu manichiura a fost ”uitată”. Urâte și mohorâte zile, într-adevăr!
Puritanismul nu a iertat pe nimeni!
Se spune că în 1770 Parlamentul Britanic a adoptat o lege care condamna cosmeticele, acestea fiind asociate cu vrăjitoria. Legea prevedea condamnarea acelor femei care, folosind practici de înfrumusețare pot fi condamnate pentru vrăjitorie. Ne este greu să ne imaginăm că o femeie care își vopsea unghiile putea fi arsă pe rug, find considerată creatură a Întunericului, asociată a Diavolului.
Unele din aceste credințe puritaniste au persistat, iar persoanele care condamnă machiajul consideră că practicile de înfrumusețare sunt înșelăciune și magie neagră.
Până în epoca Absolutismului la Palatul de la Versailles ”pictarea” unghiilor a fost o practică cotidiană în cercul nobilimii, răspândindu-se în înalta clasă la fel de repede ca și perucile sofisticate și materialele fine.
În secolul al XV-lea pe cealaltă parte a Globului, incașii inventau ceea ce numim noi azi ”nail art” adică pictura pe unghii. Ei alegeau să decoreze unghiile cu imagini reprezentând vulturi. Fiecare linie, fiecare culoare aparte era un simbol în sine, acestea exprimând apartenența la triburi diferite. Pictura pe unghii pentru ei a fost un fel de comunicare non-verbală extrem de sofisticată.
Abia în timpul Renașterii femeile bogate ale Europei au început din nou să își înfrumusețeze mâinile, chiar dacă evitau folosirea pigmenților colorați.
Abia în 1916 Cutex a produs primul lac de unghii incolor, iar un an mai târziu a lansat prima ojă colorată – roșie, normal!
V-am făcut curioși despre continuare?
Ne vedem sâmbăta viitoare pe blog pentru continuare! Voi veni cu noi surprize.
Până atunci, stay safe și unghii frumoase!
Cheers!